Miljömålsrådet

Regeringen har inrättat Miljömålsrådet som en plattform för fler åtgärder och ett intensifierat arbete på alla nivåer i samhället för att nå Sveriges miljömål.

Miljömålsrådet består av 17 generaldirektörer för nationella myndigheter med uppdrag kopplade till miljömålen. Syftet med miljömålsrådet är att samverkan för att öka takten i myndigheternas arbete för att nå miljömålen och samt även lämna förslag till regeringen.

Miljömålsrådets programområden

Miljömålsrådets programområden 2023-2026 är:

  • Ramverk för nationell planering
  • Samverkan för ett hållbart livsmedelssystem
  • Hälsa som drivkraft för miljömålen och hållbar utveckling
  • Cirkularitet  i klimatomställningens materialflöden
  • Kolinlagring och biologisk mångfald i landbaserade ekosystem


Länsstyrelserna medverkar i samtliga programområden. Du kan läsa mer om arbetet inom respektive programområde. Mer information kommer framöver.

Länsstyrelsernas arbete i Miljömålsrådet

I Miljömålsrådet representeras länsstyrelserna av Per Bill, landshövding i Gävleborgs län. Länsråd Veronica Lauritzsen och RUS verksamhetsledare Magnus Eriksson är länsstyrelsernas kontaktpersoner till Miljömålsrådet. Ett flertal representanter från olika länsstyrelser deltar i arbetet  i de olika programområdena.

Mer om Miljömålsrådet

Du kan läsa mer om Miljömålsrådet på webbplatsen Sveriges miljömål. 

Miljömålsrådet – Sveriges miljömål (sverigesmiljomal.se)

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.