MILSA – Utbildning för nyanlända med fokus på natur, miljö och hållbar livsstil

RUS har tillsammans med MILSA – Utbildningsplattform för samhälls- och hälsokommunikatörer tagit fram material som används i utbildningar för nyanlända.

Materialet är uppdelat i presentationer för olika lektioner med talmanus. Här kan du ladda ner materialet.

Ladda ner utbildningsmaterialet som ZIP-fil här

Materialbank

Här finns alla länkar och filmer som används i undervisningsmaterialet.

Övergripande länkar

Filmbank – Hållbar livsstil

Här är en bank där korta filmer på tema hållbar livsstil finns samlade, möjliga att använda i undervisningen. Några av filmerna nedan ligger också inlagda i presentationen Hållbar livsstil samt i tillhörande talmanus. Detta är de filmer som känns mest relevanta att använda i undervisningen kopplat till presentationen, men möjligheten finns att även använda sig av övriga filmer.

Så handlar du klimatsmart i mataffären – Naturskyddsföreningen.
Filmen är fyra minuter lång och går igenom hur man kan tänka för att ta fler klimatsmarta val när det kommer till att konsumera livsmedel. Filmen behandlar bland annat köttkonsumtion, vegetarisk mat, ekologiska varor, matsvinn och resan till och från butiken. Den ger i slutet av filmen några sammanfattande tips och filmen är en bra sammanfattning av hur man kan konsumera mer klimatsmart mat.

Byt till eko – Naturskyddsföreningen
Filmen är 1 min och 55 sek lång och är en humoristisk film om ekologisk mat. Den beskriver skillnaden mellan konventionellt odlad, eller o-ekologisk som de beskriver det som i filmen, och ekologisk mat. Filmen visar varför ekologisk mat är bättre för människa och miljö och syftet är att få fler att konsumera ekologiskt.

Ett miljösmart klädval – Naturskyddsföreningen
Filmen är 2 minuter och 11 sek lång och beskriver hur vi konsumerar mer och mer kläder och vilken miljöpåverkan konsumtionen har, så som dåligt miljöskydd och utsläpp av kemikalier. Även påverkan på människor som arbetar i textilproduktionen tas upp. Filmen visar också hur man kan tänka istället – med förslag på att konsumera mer second hand, att hyra kläder istället för att köpa nytt, laga och lappa och byt till dig någonting nytt.

Hållbar konsumtion – VA Syd
Filmen är 1 min och 30 sekunder lång och i ”serie-format” där vi får följa tre personer som diskuterar sin konsumtion. En av personerna lär de andra hur stor påverkan deras konsumtion har på miljö och människor. De pratar bland annat om klädkonsumtion, konsumtion av elektronik och mat.

Tips: Så lever du klimatsmart. Expressen TV.
En film där klimatkommunikatör för WWF, Barbro Evaeus, ger olika tips för hur man kan leva mer klimatsmart. Teman som tas upp är transport (cykla, kollektivtrafik), bostad (tätningslister, solceller, dra ut sladdar, bo mindre), konsumtion (köp begagnat), mat (köp mindre kött), ekonomi (klimatspara genom hållbara investeringar). Filmen ger tydliga tips men är också något simplifierad, exempelvis att tipsen inom mat enbart handlar om att minska köttkonsumtionen. Kan vara en bra film för att snabbt
ge många, enkla tips.

Textilsmart – Handla hållbart. Naturvårdsverket


Två korta filmer (ca 45 sek var) med enbart text som ger olika tips på hur man kan tänka för att konsumera kläder så hållbart som möjligt. Enkel att översätta vid behov.

Textilsmart – Välj bort onödiga kemikalier. Naturvårdsverket
Kort film som ger tips och information om hur du kan tänka för att handla kläder med så lite kemikalier i som möjligt. Enbart text och inget prat så enkel att översätta vid behov.

Textilsmart – Välj miljömärkt. Naturvårdsverket
Kort film (49 sek) om hur du kan tänka för att handla kläder miljömärkt. Enbart text och inget prat så enkel att översätta vid behov.

Textilsmart – Tvätta miljövänligt. Naturvårdsverket
Kort film (47 sek) som visar hur du kan tänka för att tvätta dina kläder så miljövänligt som möjligt. Enbart text och inget prat så enkel att översätta vid behov.

Textilsmart – ta hand om dina kläder. Naturvårdsverket
En kort film (52 sek) om hur du bör ta hand om dina kläder på bästa sätt för att de ska hålla så länge som möjligt och därmed minska miljöbelastningen. Enbart text och inget prat så enkel att översätta vid behov.

10 sätt att minska ditt avfall. Avfall Sverige
Filmen är 1:33 minuter lång och går på ett lättsamt sätt igenom 10 exempel på hur man som privatperson kan minska sitt avfall.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.