Hållbar konsumtion och giftfri vardag

Generationsmålet är vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Enligt det målet ska konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.

Generationsmålets strecksats, som beskriver att konsumtionsmönstren av varor och tjänster ska orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt, är en tydlig signal till alla myndigheter, inklusive länsstyrelser, att vi har ett ansvar att ta hänsyn till konsumtionens miljö- och hälsopåverkan, också i andra länder.

På dessa sidor har vi samlat underlag som kan utgöra stöd för länsstyrelsernas åtgärdsarbete inom konsumtionsområdet.

Aktuellt

RUS håller samman en referensgrupp för Hållbar konsumtion och Giftfri vardag med deltagare från Skåne, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Gävleborgs län.

RUS deltar även i arbetet med Miljömålsrådets programområde konsumtion och andra delar av Miljömålsrådets arbete som rör konsumtion. Vi är en regional kontaktyta för nationellt konsumtionsarbete som t ex: Konsumentverket, Naturvårdsverkets uppdrag kring textil och plast, SEI:s projekt UNLOCK och delegationen för cirkulär ekonomi.

RUS bevakar och driver på vad som görs nationellt angående konsumtionsbaserad statistik och om möjligt bidra i Miljömålsberedningen om etappmål inom konsumtion.

Under hösten 2021 bjuder RUS in till frukostmöten med aktuellt på konsumtionsområdet. Håll utkik i mailen efter mer information.

Under 2021 hoppas vi också kunna initiera och genomföra insatser i syfte att föra ut och implementera regeringens strategier för cirkulär ekonomi och bioekonomi inom länsstyrelserna.

Har du något mer som borde finnas med under aktuellt eller något du vill ska lyftas i en nyhet kopplat till konsumtionsområdet? Här gärna av dig i så fall!

Inspiration från tidigare insatser

Projekt

Regionala seminarier 2020

Under början av året samordnare RUS ett seminariepaket till länen med erbjudande om regionala seminarier inom textil, matsvinn och konsumtion med medverkan från nationella myndigheter som Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Konsumentverket. Intresset var stort och efter en omställning till digitala webbinarier pga pandemin så kunde under året 10 webbinarier på konsumtionstemat genomföras.

Upphandlingsseminarier 2017 och 2018

Upphandlingsturnén i samarbete mellan länsstyrelserna (RUS), Kemikalieinspektionen (Kemi) och Upphandlingsmyndigheten (UHM) har under år 2017 och 2018 besökt 20 av de 21 länen. Målet med turnén var att nå hela kedjan (beslutsfattare, beställare och upphandlare) med en kunskapshöjande och motiverande dialog. 

Avfallsförebyggande i energi- och klimatomställningen

Länsstyrelsen Östergötland har 2019 sammanställt en rapport inom projektet Avfallsförebyggande i energi- och klimatomställningen.

Läs och ladda ner rapporten här.

Kontakt

Marie Helene Bergstrand

Marie-helene.bergstrand@lansstyrelsen.se

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.