Generationsmålet är vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Enligt det målet ska konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.

Generationsmålets strecksats, som beskriver att konsumtionsmönstren av varor och tjänster ska orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt, är en tydlig signal till alla myndigheter, inklusive länsstyrelser, att vi har ett ansvar att ta hänsyn till konsumtionens miljö- och hälsopåverkan, också i andra länder.

På dessa sidor har vi samlat underlag som kan utgöra stöd för länsstyrelsernas åtgärdsarbete inom konsumtionsområdet.

Aktuellt

RUS håller samman en referensgrupp för hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi med deltagare från Skåne, Kronoberg, Jönköping och Östergötlands län.

I oktober bjuder RUS tillsammans med nationella myndigheter in till webbinarier som tar upp olika delar av konsumtionsområdet. Webbinarierna ger en bra bild över pågående nationella uppdrag och projekt. Förhoppningen är att de ska ge inspiration och konkreta verktyg till deltagarna för att ta ytterligare kliv på vägen till en mer hållbar konsumtion.
Målgruppen är miljö- och hållbarhetsstrateger, eller motsvarande, på kommuner, regioner och länsstyrelser. Varmt välkommen att delta!

Frukostwebbinarier om hållbar konsumtion – Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet (rus.se)

Inspiration från tidigare insatser

Frukostwebbinarium om cirkulär ekonomi 16 maj 2023

Webbinariet anordnas av RUS referensgrupp för Hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. 

På mötet medverkade Malin Leth, Ordförande Expertgruppen Normskifte och Impact Leader på WA3RM. Hon presenterades rapporten Tro, hopp och visioner där Expertgruppen Normskifte presenterar tre huvudsakliga faktorer som kan riva hinder för det cirkulära normskiftet samt inspirerande scenarios för hur livet om 20 år kan komma att se ut.

Dessutom medverkade Ylva Notini Wallén, Samordnare Delegationen för cirkulär ekonomi. Hon berättade om delegationens arbete, det nya uppdraget och arbetet framåt med cirkulär ekonomi.

Du kan ta del av presentationerna som visades under mötet. 
Dokumentation från frukostwebbinarium om cirkulär ekonomi 23 maj 2023

Tidigare frukostwebbinarier inom området Hållbar konsumtion

RUS anordnade hösten 2021 tillsammans med nationella myndigheter in till fem olika frukostwebbinarier som tar upp olika delar av konsumtionsområdet. Här kan du ta del av presentationer från webbinarierna..

Regionala seminarier 2020

Under början av året samordnare RUS ett seminariepaket till länen med erbjudande om regionala seminarier inom textil, matsvinn och konsumtion med medverkan från nationella myndigheter som Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Konsumentverket. Intresset var stort och efter en omställning till digitala webbinarier pga pandemin så kunde under året 10 webbinarier på konsumtionstemat genomföras.

Upphandlingsseminarier 2017 och 2018

Upphandlingsturnén i samarbete mellan länsstyrelserna (RUS), Kemikalieinspektionen (Kemi) och Upphandlingsmyndigheten (UHM) har under år 2017 och 2018 besökt 20 av de 21 länen. Målet med turnén var att nå hela kedjan (beslutsfattare, beställare och upphandlare) med en kunskapshöjande och motiverande dialog. 

Avfallsförebyggande i energi- och klimatomställningen

Länsstyrelsen Östergötland har 2019 sammanställt en rapport inom projektet Avfallsförebyggande i energi- och klimatomställningen.

Läs och ladda ner rapporten här.

Kontakt

Susanne Dahlberg

susanne.dahlberg@lansstyrelsen.se

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.